Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να δούμε την αλήθεια. (Π. ΠΙΚΑΣΟ)

Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να δούμε την αλήθεια. (Π. ΠΙΚΑΣΟ)

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Κατανοώντας την αφηρημένη τέχνη...

Surface reality - Thaneeya Mc Ardle

     Το να κατανοήσεις την αφηρημένη τέχνη είναι εύκολο! Το μόνο που απαιτείται είναι ανοιχτό μυαλό και μεγάλη φαντασία. Αν κοιτάξετε τον πίνακα που βρίσκεται επάνω, τι βλέπετε; Περιστροφικές κινήσεις…; Σχήματα…; Μια σειρά από πολύχρωμα σχέδια…; Ένα τρεχούμενο ρυάκι που περνάει μέσα από ένα πλούσιο λιβάδι…; Ή μήπως … καθαρή ενέργεια και κοσμική ροή;

     Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σ’ αυτή την ερώτηση. Η αφηρημένη τέχνη είναι ανοιχτή σε ερμηνείες. Απαιτεί από τον θεατή της να έχει ανοιχτό και ερευνητικό πνεύμα. Θα πρέπει να μπει στη ζωγραφική και δει πού θα τον οδηγήσει. Η αφηρημένη τέχνη δίνει την ελευθερία στο θεατή να εξερευνήσει το έργο τέχνης και να ορίσει το δικό του νόημα.
     Η κατανόηση της αφηρημένης τέχνης απαιτεί εφευρετικότητα και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε μόνοι μας την έννοια πίσω από το έργο. Δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό, όπως γίνεται σε έργα με νεκρές φύσεις, πορτρέτα και άλλες μορφές της παραστατικής τέχνης, γιατί η αφηρημένη τέχνη είναι ανοιχτή σε ερμηνείες κατά τρόπο, ενώ η παραστατική τέχνη δεν είναι.
Όλοι θέλουν να καταλάβουν τη ζωγραφική. Γιατί δεν προσπαθούν να καταλάβουν το κελάηδημα των πουλιών; Τους αρέσει η νύχτα, ένα λουλούδι, τόσα πράγματα γύρω τους, χωρίς να τα καταλαβαίνουν... Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβουν τη ζωγραφική; (Πάμπλο Πικάσο)
     Ο Πικάσο έχει κάποιο δίκιο… Η τέχνη δεν μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς με λόγια, γιατί η επιρροή της στους ανθρώπους είναι τόσο προσωπική και μιλάει στα μη λεκτικά τμήματα της ύπαρξής μας. Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ανάγκη μας να εξηγήσουμε όλα τα πράγματα με λέξεις και να αφήσουμε το έργο τέχνης να μας ταξιδέψει... ακόμη και αν μας μεταφέρει σε άλλους τόπους και χρόνους…!
     Για να γίνει «κατανοητή» η αφηρημένη τέχνη, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα διαφορετικό κομμάτι του εαυτού μας, με το οποίο δεν είμαστε εξοικειωμένοι. Μην προσπαθείτε να εντοπίσετε ένα ακριβές νόημα για κάθε εικόνα…
     Κοιτάξτε το έργο τέχνης με τον ίδιο τρόπο που θα ακούγατε μια μελωδία… Δε χρειάζεται να γνωρίζετε τις νότες… Απλώς τις αφήνετε να σας ταξιδέψουν. Έτσι λοιπόν, αφήστε και το βλέμμα σας να περιπλανηθεί πάνω από τη ζωγραφική με τον ίδιο τρόπο που περιπλανιούνται και οι νότες μιας σύνθεσης. Αντί να προσπαθείτε να καταλάβετε με τι μοιάζει η ζωγραφική, απλώς επιτρέψτε στον εαυτό σας να παρασυρθεί από αυτή. Αφήστε το βλέμμα σας να ταξιδέψει σε όλο τον πίνακα, χωρίς προσδοκίες.

1 σχόλιο: