Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να δούμε την αλήθεια. (Π. ΠΙΚΑΣΟ)

Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να δούμε την αλήθεια. (Π. ΠΙΚΑΣΟ)

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Η πτώση του Ικαρου

Ικάρου πτήσεις
κι αν ζήσεις
ξαναπετάς
ευθεία μικρή η τροχιά σου
μετρημένη
κάπου στον ήλιο τελειώνεις
Ανοίγεις τα φτερά
φονικά τα χτυπάς
χαριστικά σε υψώνεις
την περιέργεια θυμώνεις
μια τελευταία φορά...

Και πριν απ’ τις κατακτήσεις
θα έχεις κατεβεί
από τον θρόνο που είχες κτίσει
για να πεθάνεις ξεκούραστος
κι αθώος
μόνο για μια πτήση



     Ο Ίκαρος απεικονίζεται με μια προεξέχουσα, λαμπρή, κόκκινη καρδιά, καθώς πέφτει από τον ουρανό. Η καρδιά συμβολίζει το πάθος του, αντικαθιστώντας την ύβρη του αρχικού μύθου, που ήταν η αιτία της καταστροφικής πτώσης του. Η αφηρημένη πράξη της πτώσης τονίζει το συμβολισμό του μύθου: αντί να απεικονίζει μια κυριολεκτική πτώση, ο Matisse παραπέμπει σε μια νωχελική, απελπισμένη βουτιά, πιο κοντά στην τραγική ήττα που αντιπροσωπεύει η πτώση του Ίκαρου.
     Με τέτοιες τεχνικές, ο Matisse προσγειώνει το μύθο του Ικαρου περισσότερο στην καθημερινότητα. Πράγματι, το πάθος του Ικαρου και η στάση του σώματός του, θυμίζει έντονα την τρέλα του φιλόδοξου καλλιτέχνη και την αναπόφευκτη αποτυχία του να επιτύχει τους υψηλούς στόχους του.
     Η εκτέλεση του έργου του Mattise είναι καθοριστικής σημασίας για τη δύναμή της. Ζωγράφισε το μπλε φόντο του ουρανού με μεγάλο πινελιές, χρησιμοποίησε τόνους ελαφρούς έως μέτριους του μπλε. Το αποτέλεσμα είναι ένα ευάερο, φωτεινό, αιθέριο σκηνικό, στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί το λαμπρό φως των αστεριών και η έντονη μαυρίλα του σχήματος του Ίκαρου. Τα αντικείμενα δημιουργούν μια έντονη αντίθεση με το μπλε, που είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Η καταστροφική φύση της πτώσης υπογραμμίζεται από αυτήν την αντίθεση και την απλή κατασκευή: δεν υπάρχει τίποτα για να καλύψει ή να αποσιωπήσει την τραγωδία της στιγμή δημιουργούν μια έντονη αντίθεση με το μπλε, που είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Η καταστροφική φύση της πτώσης υπογραμμίζεται από αυτήν την αντίθεση και την απλή κατασκευή: δεν υπάρχει τίποτα για να καλύψει ή να αποσιωπήσει την τραγωδία της στιγμή.

3 σχόλια: